Türkiye Birlik Partisi Eski Genel Başkanı Hüseyin Ekici’nin Hıdırellez Bayramı Mesajı

Hüseyin Ekici’nin Hıdırellez Bayramı mesajı

Bayramlar coşkunun, sevinç ve mutluluğun zirveye çıktığı, dostluk ve kardeşlik duygularının pekiştiği özel günlerdir. Tarihimizde dostluğa, kardeşliğe hizmet eden ve doğa sevgisini temsil eden Hıdırellez Bayramınızı kutluyor, bolluk, bereket ve sağlıklı günler diliyorum. Tüm dünyaya ve ülkemize barış getirmesini temenni ediyorum.

Hıdırellez Bayramı hakkında kısa bir bilgiyi yeni ve genç nesilce de bilinmesi açısından görsel olarak ve kısa bilgiler olarak sunuyorum.

Hıdırellez Bayramı, 5-6 Mayıs gününde kutlanır.

UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’nde bulunan ve Anadolu da dâhil olmak üzere Ortadoğu, Orta Asya ve Balkanlar’da kutlanan mevsimlik bu bayram ile ilgili detaylar ile en yeni, özel resimli Hıdırellez mesajları ve Hıdırellez Bayramı kutlama sözleri merak edildi. İşte bu nedenle dünyanın her yerinde başka başka isimlerle de olsa Hıdırellez Bayramında doğaya uygun süslemelerle, resimlerle, çeşitli ritüellerle anılır. Doğanın bahara uyanışı sevinçle karşılanır ve kutlamalar yapılır.

Bu kutlamalarda bakın neler söyleniyor:

Hıdırellez yağmurlarının damlaları altın olur. Bu damlalardan nasiplenmenizi dilerim. Hıdırellez gününüz kutlu olsun.

Yaz dileğini tahtaya, bu hafta kabul olmazsa olur haftaya. Hıdırellez Bayramınız kutlu olsun.

Balkanlarda ‘Aya Yorgi Günü’, ‘Herdeljez’, ‘Ederles/Ederlezi’ adları ile de bilinen Hıdırellez, Ortadoğu, Orta Asya ve Anadolu’da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir.

Tarih olarak ne zaman başladığı tam olarak bilinmese de bu bayramda baş figür olarak Hızır ve İlyas kardeşlerin insanlığın hizmetinde olduklarına inanılır.

Hıdırellez gününde dünyada sıkıntıya düşenlerin yardımcısı olan Hızır (AS) ile denizlerin hâkimi olduğuna inanılan İlyas’ın (AS) dünyada bir araya geldikleri bir gün olduğuna inanılır. Kutsal ve bereketli bir karşılaşmadır bu aynı zamanda.

Adı farklı toplumlarda farklı isimlerle anılsa, ritüelleri her coğrafyada ayrı olsa da Hıdırellez, bolluk, bereket ve umudun simgesi olarak her yerde aynı niyetle kutlanır.

Ortadoğu, Orta Asya ve Balkanlar’da kutlanan Hıdırellez, Türkiye’de her sene 5 – 6 Mayıs’ta kutlanmaktadır. Doğada tüm canlı varlıklar uyandığında insanların bunu kutlaması doğal olmaktadır.

Hıdırellez Bayramında geleneksel olarak neler yapılır:

Hıdrellez günü yoğurt çalınır ama maya konulmaz. Maya konulmadan yoğurt tutarsa eve Hızır gelmiş demektir.

Hıdrellez sabahı bir akarsu kenarına çamurdan ev yapılır ve içine buğday konulur. Bunun nedeni buğdayın o yıl eve bolluk ve bereket getireceği inancıdır.

5 Mayıs günü kırlardan 41 çeşit ot ve küçük temiz taşlar toplanır. Toplanan otlar bir suya konur ve o suyla Hıdrellez sabahı yüz yıkanır. Bu suyun yüze iyi geldiği söylenir.

Hıdrellez sabahı kahvaltıda yumurta kaynatılır. Bu yumurtalar çocuklara yedirilir. Hıdrellez yumurtasının güç vereceği düşünülür. Kuru baklagiller bir torba içinde bahçedeki ağaçlara asılır.

Hıdrellez Günü çevredeki açlar doyurulur, yemekler paylaşılır. Paylaşmanın sonraki dönemlerde bolluk ve bereket getireceğine inanılır. 5 Mayıs gecesi dilekler bir kâğıda çizilir ve gül ağacının altına konulur.

Evlenmek isteyen ama bir türlü evlenemeyen kızların başlarının üzerinde yeni kilit açılır. Bu sayede kısmetlerinin de açılacağı düşünülür.

5 Mayıs gecesi Hıdrellez ateşi yakılır ve üzerinden atlanır. Ateşin üzerinden atlanırken dilenen dileğin o yıl gerçek olacağına inanılır.

Hıdrellez gecesi (5 Mayıs gecesi) evin kapısına söğüt dalı asılır.

HIDIRELLEZ BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

Bir yanıt yazın

Başa Dön