TOPLUMSAL BUNALIM VE UYGARLIK SORUNU

Doç. Dr. Çetin GÖKSU

Odtü Öğretim Üyesi, Em.

25.12.2023

 Son yıllarda, siyaset dünyası iyice karıştı. Bir taraftan dinci kesimler iktidara gelerek, Cumhuriyetin temellerini değiştirmeye başladılar. Diğer taraftan, Cumhuriyeti savunduklarını iddia edenler, iktidara gelebilmek için Cumhuriyetin temel ilkelerinden uzaklaştılar.

Atatürkçülük ’ten ve Cumhuriyetin kuruluş ilkelerinden uzaklaşma, siyasi alanda büyük bir belirsizlik oluşturdu. Halkçılık, Devletçilik, Devrimcilikten vazgeçildi, sermaye sınıfının ve dinci kesimlerin egemenliği giderek arttı. Tam Bağımsızlık ilkesi unutuldu, halk, ekonomik ve sosyal sıkıntılar içinde ne yapacağını bilemez duruma düşürüldü.

Halkın büyük çoğunluğu, yapılan anketlere göre, bu toplumsal yaygın krizden kurtuluşun yolunu yine Kemalist halkçı ilkelerde görmektedir. Ama kendini Kemalist ve halkçı ilan eden partiler ve gruplar giderek dağılmaya, bin bir parçaya bölünmeye, adeta bir yok oluşa doğru sürüklenmektedir. Amerika’nın, tam bağımsızlıktan yana Atatürkçüleri ve halkçılığın sembolü haline gelen Ecevitçileri yok etme planı, içerideki işbirlikçileri (eş başkanları) sayesinde,  büyük ölçüde gerçekleşmiştir.

KURTULUŞUN YOLU: ULUSAL BİRLİK

Türkiye’nin, bu toplumsal ve ekonomik kaostan kurtuluşunun tek bir yolu kaldı, BİRLEŞMEK.  Dağılan ve parçalanarak bir yok oluşa sürüklenen Atatürkçülerin bir araya gelmesi, iç ve dış düşmanlara karşı birleşmesi, kurtuluşun tek anahtarı olduğu görülüyor. O halde ne yapmalı, birleşme nasıl sağlanmalı? Asıl sorun şu: Cumhuriyetçi, laik, demokratik, tam bağımsızlıktan yana kesimler, nasıl tekrar bir araya gelebilir, nasıl yeniden siyasal bir “güç odağı” oluşturabilir?

Son gelişmeler, Türkiye’nin 1920’lerde olduğu gibi, yeni bir dağılma ve parçalanma sorunu ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Ülke yeniden ekonomik ve toplumsal bir işgal altındadır. Bütün finans sistemi dışa bağımlı hale gelmiş, tarımda, sanayide, Savunmada bankacılıkta ipler yabancıların kontrolüne geçmiştir. Yeniden bir bağımsızlık mücadelesine gerek olduğu görülüyor.

Şüphesiz ki yeniden Ulusal bir Birliğe ihtiyaç vardır, ama nasıl? Sistematik bir şekilde, sağ, sol, dinci dinsiz, Türk Kürt diye ayrılık tohumları ekilmiş, Ülke kana bulanmıştır. Bugün de, kurtuluş umudu olan partiler, yüzlerce parçaya bölünmüştür, her biri adeta bağımsız birimler gibi hareket etmektedir. Partiler arası ufak birliktelikler ise bir sonuca ulaşmaktan çok uzaktır. O halde can alıcı sorun şu: Ülkede birlik ve beraberlik nasıl sağlanacak? Türk Toplumu, düştüğü kaos ortamından nasıl kurtulacak?

KURTULUŞUN ADI: TÜRK UYGARLIĞI

Siyasetin tükendiği yerde Akademik çözümlere başvurmak en akıllıca yoldur. Nitekim Türkiye Cumhuriyetinin temel ilkeleri ve uygulamaları incelendiğinde, Türkiye’nin dünya çapında büyük bir başarısı dikkati çekiyor. Ülke, 1920”lerde tamamen dışa bağımlı iken, Cumhuriyetle birlikte her alanda devrimler yapılmış, ülke sıfırdan başlayarak, kısa zamanda, dünyanın onuncu gelişmiş ülkesi konumuna gelmiştir. Bu büyük ve göz kamaştıran gelişmede,  başarının sırrı, batıdan farklı, batıdan daha ileri bir Türk Uygarlık projesidir. Atatürk’ün ölümünden sonra, Türk Uygarlık projesinden vazgeçildiği için, adeta batının uydusu konumuna gelinmiştir. Şüphesiz ki, Türk Uygarlık projesi aynı hızla devam edebilseydi, Türkiye dünyanın en ileri, en gelişmiş ülke konumuna gelmiş olacaktı.

YENİDEN DİRİLİŞ

Türkiye’nin yeniden bir diriliş hareketine ihtiyacı var. Ama bu dirilişi mevcut partilerle gerçekleştirmek pek mümkün görünmüyor. Üç beş Atatürkçü partinin bir araya gelmesi de çözüm olmadığı anlaşıldı. Geriye tek kurtuluş umudu kalıyor. Atatürk’ün önderliğinde Türk halkının başlattığı ve sayısız devrimlerle çağ atlatan, Türk Uygarlığına sahip çıkmak, geliştirmek, tıpkı başlangıçta olduğu gibi, bilimin rehberliğinde bir  toplumsal uygarlık hareketini”başlatmak.

Eğer, Türk milleti olarak, bunu başarabilirsek, Türk Uygarlığı Geleceğin yüksek medeniyet ufkunda bir GÜNEŞ gibi doğacaktır”(M.K. Atatürk)

Doç. Dr. Çetin Göksu

Odtü Öğretim Üyesi, Em.

……….

Bu konu hk ayrıntılı bilgi almak için, referans kitap, Atatürk ve Türk Güneş Uygarlığı, Barış yayınları, 2023, Ankara

Bir yanıt yazın

Başa Dön