İSMAİL SAÇLI’DAN KILIÇDAROĞLU’NA ALEVİLER ADINA MEKTUP VAR !…

İsmail SAÇLI

04.10.2022

Helalleşmek herkes için olmalı!

CHP Genel Başkanımız, Sn Kemal Kılıçdaroğlu bir süreç başlattı. Devletin ihmal ettiği kesimlerle helalleşmek için mağdurlarla görüşüyor, sorunu iktidar olunca çözme konusunda söz veriyor. Bu politikası tabii ki kutuplaşan toplum için anlamlı bir girişim olarak görüyorum.

Türkiye de temel sorun, çözülmeyip siyasete de malzeme yapılan Türk Kürt Alevi Sünni konusudur. Biz biriz etle tırnak gibiyiz denilse de uygulama da böyle değildir. Askerde kullanılan bir söz vardı, Alavere, dalavere Kürt Mehmet nöbete. Yani Sünni İslam devlet dini olarak siyasete devlet yönetimine diyanet işleri başkanlığı tarafından hükmediyor.

Alevilerin, ibadethanesi olarak Cem evleri yasal hukuki statüye kavuşturulmuyor. AİHM kararları da varken. Ülkede başörtüsü siyasi simge haline getirildi her cuma namazı çıkışı gösteriler yapıldı. Laik bir ülke olmamıza rağmen en azından anayasasında öyle yazıyor şu an uygulamada laik cumhuriyet yok. Bu konuyu seçimde yeniden, malzeme yapılmasın diye Sn. Kemal Kılıçdaroğlu yasa teklifi vereceklerini ifade etti bunların hepsi doğru hamleler. Unutulmamalıdır ‘ki; devleti sağ milliyetçi muhafazakâr kesim yönetti mağduriyetleri de onlar tarafından yapıldı. Önce bu kesimlerle helallik yapıldı. Türkeş ailesi, Yazıcıoğlu ailesi, Mendereslerin mezar ziyareti, fetö mağdurları, Uludere ( PKK roboski diyor) katliamında hayatını kayıp edenlerin aileleri ile buluşuldu daha da devam ediyor.

Sn Genel başkanım toplumun vicdanını hala kanatan, Maraş, Çorum, Gazi, Sivas Madımak şehitlerinin aileleri ile de aynı buluşmalar olacak mı? Menderes, Zorlu, Polatkan’ın mezarlarını ziyaret edip siyasi idamları yanlış bulduğunuzu söylediniz. Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan’ın da mezarlarını ziyaret edecek misiniz? Madımak oteli önüne gidip bir karanfil bırakıp burası ‘Utanç Müzesi’ olacak diyecek misiniz?

Bizim de böyle bir beklentimiz var. Siyaset devletin ihmali ve sorumluluğu olan her katliamla yüzleşmelidir.

Emeklilerin ikramiyesi, ek gösterge, EYT, asgari ücret, gibi çözülmesi gereken her konuyu dile getirdiniz ve iktidar birçoğunu yaptı.

İnanç özgürlüğü konusunda, hazır başörtüsü için yasa teklifi verirken. Alevilerin inanç özgürlüğü nü ibadethanesini de gündeme getirseniz seviniriz. Ayrıca bizim iktidarımızda Cem evlerinin sorunu yasal olarak çözülecek derseniz Alevilerle de helalleşmiş olursunuz.

Siyaset bu ya, siz Başörtüsü konusunda güvence isterken, iktidarda bir adım öne çıkıp Cem evleri ile ilgili hamle yapabilirler. Ya da AİHM kararlarını uygulamaya koyabilirler. İnşallah siyasi yarışta siyasilerin ihmal ettiği sorunlarda çözülmüş olur.

Her yapılan olumlu çözüm odaklı adımlar toplum için faydalıdır. Desteklemek lazım. Faili meçhulleri ve Cumartesi Annelerini de unutmayalım.

Bir yanıt yazın

Başa Dön