ÇÖZÜLME A. KADİR KONUK

Hüseyin EKİCİ

Kütüphanemden rast gele seçtiğim ve tekrar okumaya başladığım bir kitap ÇÖZÜLME.

Kitabın yazarı kitaplarını cezaevinde geçirdiği yıllarda yazmış.

Kitabın giriş bölümünde usta ve bilgece adeta yaşadıklarını özetlemiş. Okurlarımla öncelikle bunu paylaşmak istedim.

“İnsanlar yaşamları boyunca girdikleri bütün kavgalardan galip ayrılamazlar. Yaşamda nedeni ne olursa olsun yenilgiler de vardır. Önemli olan yenilgilerden dersler çıkarmak, yeni kavgalara girmeden önce yenilgiye neden olabilecek etkenleri yok edebilmektir. En büyük yara, en büyük silahın açtığı yara değildir. İnsanın kendi zayıflığı sonucu onurunda kendi elleriyle açtığı yara en büyük olanıdır ve onarılması oldukça zordur. Ama olanaksız değildir. Yeter ki o yarayı onarmak için gerekli çaba sarf edilsin.

Kendi ifadesiyle yaşam öyküsü de şöyle;

“1947 yılının ocak ayanın 12’sinde Erzincan’da doğmuş. İlk ve Orta Okulu Erzincan’da bitirmiş. 1965-1966 döneminde Gümüşhane Erkek İlk Öğretmen Okulu’ndan mezun olmuş. Dört yıl Erzincan’da dağ köylerinde, iki yıl da Giresun’un Alucra İlçesi köylerinde öğretmenlik yapmış. 1973’de İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Pedagoji bölümüne girmiş. 1976 yılında son sınıfın bitimine iki ay kala, siyasi çalışmaları nedeniyle okuldan ayrılmış. 1982 yılının 26 Kasım’ında İstanbul Rahmanlar’ da gözaltına alınmış. 1983 yılında aldığı ceza 1984’de onaylanmış ve dosyası TBMM’ne yollanmış. Daha önce İzmir Şirinyer, Buca ve İstanbul Selimiye, Sultanahmet Cezaevlerinde kalmış, 1984’de Burdur ve 1987 ‘de Ermenek’e nakledilmiş. Evli ve 3 çocuk babası.

Kadir Konuk’un bu kitabının çıktığı dönemlere ait “Gün Dirildi” adlı romanıyla büyük ilgi toplayan yazar’ın şiir ve öykü çalışmaları da var.

Değerli okurlarım;

68 kuşağı denilen ve kimi zaman övgülerle, kimi zaman acı anılarla dolu bir yaşam akla gelir.

Övgüleri; 68 kuşağının bize gösterdiği şey vatanını canını verebilecek kadar sevdiğini ispat etmesi övgüye değerdir.  

Acıları;  Korkusuz ve cesaretli oluşları ile canlarını verişleri acıların en büyüğüdür.

Aramızdan ayrılanların anısı önünde saygıyla eğilir, yaşayanlara sağlıklı ömürler dilerim.

A. Kadir Konuk ÇÖZÜLME Roman Yeni Sesler Dizisi : 7 Belge Yayınları 1.Baskı 1988 2.Baskı…

Bir yanıt yazın

Başa Dön