BİR MAYIS 2023 EMEĞİN BAYRAMI, DÜNYA EMEKÇİLERİNİ ALANLARA ÇAĞIRIYOR

Erdem GÜNALP

Neden bir mayıs dünya emekçilerinin bayramıdır, bir Mayıs 1886 yılında Amerika Birleşik Devletlerindeki 18 saatlik çalışma koşullarının sekiz saate düşürülmesi için verilen mücadelenin fitilinin ateşlendiği günün adıdır BİR MAYIS.

İşçi sınıfının şanlı direnişine karşı emperyalist güçlerin, eli kanlı zalimleri dört işçi liderini giyotin makasında katlettikleri günün adıdır, BİR MAYIS.

Dünya işçi sınıfının enternasyonal ruhunun yaşam bulması için bir Mayıs 1891 yılında dünya emekçilerinin birlikte mücadele ve dayanışma günü olarak ilan edilen günün adıdır. BİR MAYIS.

Türkiye’de bir Mayıs 1977 yılında Taksim meydanında toplanan 650 bin emekçinin bayramı havasında kutlarken, hep ağızdan taksim alanın adının, coşkuyla bir Mayıs alanı olarak haykırışın adıdır BİR MAYIS.

Bir mayıslar geldiğinde yüreğim hüzünle dolar, Türkiye’de benimde sendikacı olarak görev yaptığım bir Mayıs 1977 yılındaki acılarım gözlerimin önünde sinema şeridi gibi canlanan acılarımın adıdır BİR MAYIS.

Gerek Amerika’da giyotin makasında katledilen dört emeğin liderlerini, gerekse Türkiye’de

1977 yılı bir Mayıs’ında derin devletin kontra gerillası tarafından katledilen 37 emekçi yoldaşımızı katleden yoldaşlarımızın isimlerinin yüreklerimize yazıldığı günün adıdır BİR MAYIS.

Emperyalist güçler, emekçi halk kitlerinin emeklerinden çaldıkları artı değerleri kendi banka hesaplarındaki milyonlarına milyonlar katsınlar, emekçilerin açlığın yoksulluğun cenderesinde boğuşarak yaşam kavgası verdiklerini hepimiz biliyoruz.? Peki Iş kazalarında yaşamlarını yitiren emekçi yoldaşlarımızın acılarını duyan var mı? gören var mı? konuşan var mı? İste Soma, işte Ermenek, işte Zonguldak Karodon, Kilimli işte Bartın Amasra.

İşçi sınıfının zincirlerden başka kaybedecek bir şeyi yoktur, olamazda ama; Örgütsel olarak birlikte mücadele ettiklerinde kazanacakları koskoca bir dünya olduğunu hepimiz biliyoruz.

İşçiler emekçiler insanca bir yaşam için, sınıfsız sömürüsüz bir dünya için, halkların kardeşliği için, meydanları dolduralım, para babalarının korkulu rüyası olmaya devam edelim.

Yaşasın işçi sınıfının birlik mücadele ve dayanışma günü BİR MAYIS.

Yaşasın dünya emekçilerinin örgütlü onurlu dirençli mücadelesi.

İşçi sınıfının kurtuluşu kendi eseri olacaktır.

Kapitalizm egemen sınıfların yasal hale gelmiş haraç tuzağıdır.

Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya da hiçbirimiz.

Çünkü üreten bizleriz, yönetende bizler olacağız.

Hak verilmez alınır şiarı ile haydi haydi meydanlara.

Bir yanıt yazın

Başa Dön