DEVLET BANKALARINDAKİ PARALAR HALKIN PARASI; NEDEN BAĞIŞ?

Erdem GÜNALP

22.02.2023

Türkiye televizyonları16 Şubat 2023 tarihin ortak yayınla başlattıkları bağış kampanyası yaparak, depremde zarar gören halkımızın yaralarını merhem olma çabası içindeydiler.

Yapılan bu bağış kampanyasında 115 milyar Türk lirası toplandı. Toplanan paraların 86 milyar lirası devletin bankaları olan merkez bankası, Ziraat bankası, Halk bankası ve Vakıf bank genel müdürleri tarafından açıklanan bağış paraları halkın paraları yapılan bağışları doğru bulmadığım gibi halkımın takdirine sunuyorum.

Özellikle şu satırların altını kalın çizgilerle çizmek gerekir, Devlet bankalarını yöneten genel müdürler sizlerin yönetim kurullarından veya genel kurullarınızdan ortak karar almadan, kendi kafanıza göre şu kadar bağış yapıyorum diyemezsiniz, genel müdürlerin bağış yetkileri yönetmenliklerle belirtilenmiştir bu limit en fazla bir milyon bile değildir. Halkın parasını halka bağış olarak sunamazsınız.

Bağışlanan bu paralar bankalarda çalışanların maaşlarından yapılmış bağışlar olsaydı veya banka müdürleri kendi maaşlarını bağışlansaydı halkça bir anlam ifade ederdi.

Ama ne yazık ki bağışlanan paralar halkın paralasaydı, halkın parasını bağışlama yetkisini genel kurullarınızın vereceği olumlu kararlarla mümkündür, bu yetkiyi kimden alıyorsunuz?

Saray iktidarı devlet bankalarındaki halkın paraları kullanabilme yetkisine zaten sahip, isterse daha fazlasını da kullanabilirler.

Halktan toplanan 29 milyar lira için katkı sunan halkımız sağ olsun var olsun. Devlet yetkilileri de bunu biliyor, toplanan bu 29 milyar lira bağışı yapanlar yıl içinde devlete ödeyecekleri vergiden yüzde yirmi üçünü düşecekler.

Devlet bankalarındaki paralar halkın parasıdır, halkın parası halka bağış olur mu?

Halkımıza en büyük bağış ne diye bana sorsalar söyleyeceğim son sözüm acılarımızı ortaklaştırarak küçültmeliyiz, sevgilerimizi ortaklaşarak büyütmeliyiz, depremzede canlarımızı vicdani duygularımızla aşımızı ekmeğimizi bir bardak suyumuzu bölüşmeliyiz. Halkını cennet vadiyle kandırıp çürük binaların yapımına göz yumanlardan ve imar affı çıkaranlardan yargı önünde hesap sormalıyız.

Bir yanıt yazın

Başa Dön