ÜLKEMİZİ YÖNETENLER, DEPREM KADER DEĞİL…

Erdem GÜNALP     

6.02.2023

Değerli yol arkadaşlarım, ülkemiz yine güne deprem acılarının çığlığında uyandı Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay, Mersin, Adana illerinde meydana gelen 7,5 Büyüklüğündeki doğanın acı gerçeği ile bir kere daha yüzleşti.

Ülkemizin deprem bölgesi olduğunu hala ülkemizi yönetenler anlamadı, daha doğrusu anlamak istemiyorlar.

1. 1939 Erzincan depremi.

2. 1967 Varto, Hınıs deprem.

3. 1991 Erzincan, Pülümür depremi.

4. 1999 İzmit, Adapazarı, Yalova, İstanbul Avcılar depremi.

5. 2011 Van depremi.

6. 2020 Elâzığ, Malatya depremi.

7. 2022 İzmir depremi.

8. 2023 10 ilimizde yaşadığımız deprem.

Ülkemizi yönetenlerin yaptıkları tek şey, yaşadığımız o acı günleri içimiz kan ağlayarak yaşadık, kayıplarımızı yüreklerimize değil, toprağa sırladık sonra geçmiş zaman içinde hafızalarımızı sıfırlayarak unuttuk.

Bugün 10 ilimizde yaşadığımız deprem acı gerçeklerimizi bir kere daha yüzümüze haykırdı ve yaralarımızı kanatarak depreştirdi, acılarımızı bir kez daha yüreklerimize taşıdı.

Yer bilimcilerimiz ülkemizin doğudan batıya kuzeyden güneye büyük fay hatları üzerinde olduğunu her söyleşide dile getirdikleri halde, duymayan kulaklar, duysun diye, duyan da olmadı, görende olmadı, konuşanda olmadı.

Ülkemizin yönetenler bu acılardan unutmadan dersler çıkarmalısınız, bir sondaj teknisyeni olarak deprem öldürmez, öldüren deprem değil, kullandığımız istatistik olarak malzeme eksikliğidir ve zemin etütlerinin sağlıklı bir şekilde yapılmamasıdır.

Ülkemizi yönetenler bu yanlışlarınızdan arınarak bilimsel etütler ışığında yapılacak binaların temel etüt sondajlarını yapılmalıdır, binaların yapım aşamasında kullanılan malzemenin kontrolleri binanın yapım aşamasında yönetmenliğe uygun olup olmadığı inşaat mühendisleri tarafından sık sık kontrol edilmelidir.

Bu gözlemlerim ışığında 10 ilimizde yaşadığımız depremde yaşamını yitiren canlarımıza büyük geçmiş olsun dileklerimi iletirken yaralı canlarımıza acil şifalar diliyorum, hakka yürüyen canlarımızın gökyüzü mavi örtüsü ile kendilerini sarsın sarmalasın, üşütmesin.                          Erdem Günalp

Bir yanıt yazın

Başa Dön