Menderes İktidarı (1957 yılında)Trakya’da petrol bulmuştu, petrol hala ortada yok

Erdem GÜNALP

31.12.2022

Değerli arkadaşlarım bu petrol doğalgaz olayı bir fiyasko olduğunu düşünüyorum, uzun yıllar sondaj çalışmalarında görev yapan bir vatandaş olarak öncelikle şunu ifade etmeliyim.

Uzun yıllar görev yaptığım Ankara Maden Tetkik enstitüsü genel müdürlüğü 1935 yılında katır sırtlarında malzeme taşıyarak Batman’da üretimi devam eden petrolü bulmuş şimdiye kadar ülkemizin yüzde yirmi üçünü karşılamaya devam ediyor.

Daha sonrada Türkiye’nin birçok bölgelerinde petrol sondaj çalışmaları yapıldı, ama şu ana kadar herhangi bir rezerve rastlanmadı.

Petrol ve doğalgaz derinlik olarak yerin 3500 ile 5000 metre arası derinliklerde gezici bir özelliğe sahip olduğu için Kuyular açıldıktan sonra kuyuların kafalarına birer vana konur görevliler tarafından zaman zaman kuyular kontrol edilir.

Ama üzülerek ifade etmeliyim ki, siyasiler seçim dönemlerde petrol bulduk, doğal gaz bulduk diyerek halkın dikkatlerini başka noktalara çekerek halktan oy almaya çalışırlar.

Demokrat parti 1957 seçimlerinde Trakya’da petrol bulundu diyerek seçim Çalışmalarını yürüten Adnan Menderes oldu. Sizlerin de malumu yıl 2022 Trakya’da petrol var mı? MAALESEF yok.

Bunu diğer siyasiler hep anı söylemlerle yollarına devam ettiler ediyorlar. Şu gerçeğin altını çizmek gerekir, metrelerce derinlikte ki gazı veya petrolü dışarıya alınma maliyeti çok yüksek bunun için bulunan gaz ve petrol kaç milyon metre küp hesabı yapılır, maliyetini karşılayıp karşılamayacağı hesaplanır.

Hele denizden çıkarılacak doğal gazın 2023 halkın hizmetine sunmak uzun bir zaman dilimine ihtiyacımız olduğunu kimse unutmasın, kimse kimseyi kandırmasın.

Şu gerçeğin altını bir kere daha çizmek isterim, Ülkemizde petrol ve doğal sondaj gaz çalışmalarının maliyetleri çok yüksel olsa da çalımalar yapılmalı. Ülkemizin dışa bağımlılıktan kurtulması benim olduğu gibi tüm halkımızın özlemi olduğunu düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

Başa Dön