Ölüm aniden gelecek. Gizli gizli yayılıyor Dünya’nın sonunu hızlandırıyor

Bilim insanları iklim değişikliği nedeniyle Kuzey Kutubu’nda başlayan erime nedeniyle donmuş halde bulunan tonlarca metan gazının atmosfere yayılmaya başladığını tespit etti. Söz konusu metan gazının ani iklim değişikliğine nede olacağı ve küresel ısınmayı hızlandıracağı belirtiliyor. 80

NTV’de yer alan habere göre, küresel ısınma nedeniyle Kuzey Kutbu’ndaki buzullar hızla erimeye devam ederken, Arktik Okyanusu’nda donmuş halde bulunan metan gazının çözünmeye başladığı tespit edildi.

Bununla birlikte, metan, karbondioksitten 80 kat daha güçlü bir ısıtma etkisine sahip ve bu da onu sera gazlarının en tehlikelisi haline getiriyor. ABD Jeoloji Araştırmaları kurumu, daha önce Kuzey Kutbu’ndaki hidrat istikrarsızlaşmasını ani iklim değişikliği için en ciddi dört tehlikeden biri olarak listelemişti.

Araştırmacılar, ayrıca metanın atmosfere yayıldığını da ifade etti. Laptev Denizi’nin yüzeyinden 350 metre derinliğine kadar olan kısmında llitre başına bin 600 nanomole oranında metan konsantrosyou bulundu. Araştımacılar, bunun olması gerekenden 400 kat daha yüksek olduğunu bildirdi. 

Bununla birlikte, donmuş metanın çözündüğü keşfi, küresel ısınmanın hızını artırabilecek yeni bir kırılma noktasına ulaşıldığına dair endişeleri artırıyor.

 Kutup Dairesi’nde küresel sıcaklıkların ortalama iki katından fazla yükselmesiyle birlikte, donmuş metanın hangi hızla, ne kadar sürede atmosferde tehlikeli boyutlara ulaşabileceği şu anda iklim modellemelerinin temel konularından birini oluşturuyor.

Kaynak Yeniçağ: Ölüm aniden gelecek. Gizli gizli yayılıyor Dünya’nın sonunu hızlandırıyor

Bir yanıt yazın

Başa Dön